Полезно за децата

 

Поради своята доверчивост и физическа беззащитност децата често стават обект на нападение и насилие. За да предотвратите това:

Подробно обяснете на детето какви опасности го заплашват извън дома

Независимо от какъв пол е, внушете му още от ранна възраст, че няговото тяло си е лично негово, а също така, че е възможно да стане обект на посегателство от страна на лоши хора. Внушете на детето си, че е нужно да ви уведоми незабавно за всеки подобен опит.

Посъветвайте детето си да не приема подаръци и да не разговаря с непознати хора. Обяснете му, че е необходимо да бъде особено внимателно с “чичковците и батковците”, които се опитват да го привлекат с разни примамливи неща в мазета, тавани, изоставени сгради, паркове, автомобили и пр. Кажете му в такива случаи да бяга далеч от тях и да вика за помощ други възрастни хора или полицаи.

Посъветвайте детето си, ако нападателят (крадецът) поиска със сила да му отнеме някакви вещи (часовник, електорнна игра, велосипед, дрехи, пари), да ги даде! Обяснете, че няма да му се сърдите за това.

Кажете на детето, че когато трябва да се защитава от насилие, може да наручава някои правила на доброто поведение. При риск му е позволено да лъже, да пресича неправилно улици, да тича през тревата на парковете, да крещи, да хапе, да ритне човек и т.н.

Ако вие не сте в състояние или няма друга възможност, намерете подходящ близък възрастен човек, който да придружава до и от училище децата ви, ако са между шест- девет годишна годишна възраст.

Няколко съвета за юноши и девойки

Ако излизате вечер с приятели:

Кажете на родителите си къде отивате (адрес, телефон, име на домакина)

Връщайте се повъзможност с компания

Ако останете сам (сама), вземете такси – за предпочитане фирмено без други хора в него освен водача.

Не влизайте в асансьор, ако в него има непознат.

Не минавайте през неосветени подлези .

Внимавайте при контактите си с лица, предтсавящи се за фотографи, режисьори, представители на модни къщи, агенции за фотомодели, организатори на конкурси за красота и други от този род. Най-често, след такова запознанство можете да бъдете поканени за т.нар. “пробни снимки” – първоначално с дрехи, а по късно с някои от тях. С времето е възможно да бъдете подложени на изнудване и малтретиране.

Не проявавяйте прекалено доверие и към представителите на различни, нетрадиционни за българия религиозни учения. Някои хора лесно стават жертва на чудовищни манипулации, включително и на подтикване към самоубийство.

Пазете се от контакти с лица, които злоупотребяват или пласират наркотични вещества. В началото те предлагат дрогата почти безплатно, докато станете зависими. Ако се опитат да ви “зарибяват”, уведомете родителите си или полицията.

Сигурност за жената – някои практически съвети

Някои социологически изследвания показват, че когато градира всекидневните проблеми по важност, българинът поставя сигурността на семейството си на едно от първите места. Какво можем да направим за тази сигурност със собствени сили?

 • У дома

  Ако живеете сама, не поставяйте надпис на вратата или на звънеца с фамилното си име в единствено число. Така информирате потенциалния нападател за вашето положение. Затова, макар да живеете сама, напишете фамилното си име в множествено число (например “Петрови”, “Иванови” и т.н).

  Ако непознат позвъни на вратата и сте сама, поискайте да се легитимира пред шпионката или в процепа зад предпазната верига. Ако не сте уверена, че казва истината, не отваряйте! Кажете му, че ако настяова да влезе ще повикате полиция.
  Внимание! Когато искат приспят бдителността на някого, престъпниците често използват млади момичета или деца, които звънят на вратата по безобиден повод, а бандитите се крият встрани и нахлуват след отваряне. Бъдете нащрек!

  Ако сте сама в къщи и по телефона позвъни непознат, никога не казвайте адреса и телефона си, че сте сама.

  Ако ви заплашват по телефона, незабавно го затворете. Ако това се повтори – позвънете в полицията.

  Ако при прибиране забележите признаци за проникване в жилището ви (счупен патрон на бравата, изкъртени панти, зееща врата, счучепени стъкла, облепени с дъвка или с лепенки шпионки на околните врати) – Не влизайте! Възможно е престъпниците да са още вътре, а заварени на местопрестъплението те могат да бъдат особено опасни. Идете у съседите и повикайте полиция.

  Ако сте в добро физическо и психическо състояние и имате воля и кураж, запишете се в курсове за самоотбрана за жени.

  Помислете за индивидуални средства за самозащита- спрей, звуков сигнализатор, електрошоков уред.

 • Извън дома

  Никога не пътувайте на автостоп.

  Не сядайте в такси, в което има и друг човек освен водача. За предпочитане е да се избират таксита от по-големите и известни фирми за превоз. Ако по време на пътуването установите, че водачът явно се е отклонил от желания маршрут, акжете му да спре. Бъдете категорични! В случай, че откаже, отворете прозореца и викайте за помощ минувачите.

  Ако се връщате късно вечер с такси или кола на познати, помолете шофьора да изчака, докато влезете във входа на жилището си и включите осветлението.

  Ако често се прибирате късно по едно и също време, носете защитно средство (спрей, електрошоков уред). При това, наближавайки несоветени места, ьгли на сгради, входове, запустели или новостроящи се сгради, големи храсти и други удобни за един нападател прикрития, заобикалайте отдалеч и с приготвено за употреба защитно средство в ръката.

  Ако късно вечер в неосветен вход ви се наложи да изплолзвате асансьор, не се качвайте в една кабинка с непознат.

  Когато пазарувате в магазини или на открити пазари при голяма навалица, дръжте чантата си затворена и притисната плътно до тялото си (най-добре под мишница). Не носете много пари у себе си.

  Ако на опашка или в превозно средство някой безпричинно ви блъска или притиска – бъдете нащрек! Обикновено по този начин крадците джебчии прикриват момента, в който ще бръкнат в чантата или джоба ви. Не забравяйте, че джебчиите са особено активни в навечерието на големи празници (Нова година, Великден, Коледа, 8 март и др.), когато хората носят в себе си повече пари за купуване на подаръци.

  Избягвайте да носите в чантата си паспорта и ключа от дома ви. Поставяйте ги на друго място (във вътрешен джоб на облеклото).

  Ако почувствате, че ви следят, извършете проверка. Пресечете улицата един два пъти. В случай, че съмненията ви се потвърдят, изтичайте до най-близкото многолюдно място. Ако се почувствате застрашена, позвънете в полицията.

 • При пътуване

  В празен автобус и трамвай сядайте близо до шофьора (ватмана).

  Във влак сядайте само в осветено купе, в което има и други хора, след като ги прецените по външния им вид. Ако бъдете нападната, не се колебайте да дръпнете внезапната спирачка. Това осигурява незабавна намеса на кондуктор и дежурен служител от транспортната полиция.

 • При шофиране

  Избягвайте да шофирате сама. Ако имате дълга коса, приберете я в кок, за да имитирате отдалеч мъжки силует.

  Ако се готвите да пътувате надалеч, проверете при специалист дали автомобилът ви е технически изправен. Заредете го с достатъчно гориво.

  Избирайте за движение предимно главни пътища.

  Преди да тръгнете, уведомете за маршрута близките си.

  Не качвайте никого на автостоп, дори ако на пътя ви маха сама жена (в канавката или в храстите зад нея може да се крие съучастник, нападател).

  По време на пътуване дръжте вратите на колата заключени, особено когато спирате на светофари, както и когато автомобил, движещ се зад вас, умишлено ви чукне по бронята (умисълът се разпознава лесно, ако пътят не е хлъзгав и водачът няма вид на начинаещ). Ако ви се случи подобно нещо, не слизайте от колата, а веднага се отправете към най-близкото полицейско управление.

  След стъмване паркирайте само на осветени и по възможност многолюдни места. Преди да отключите отвътре и да излезете, уверете се, че наоколо няма съмнителни лица.

 • При нападение

  Трябва да сте психически подготвена и мислено да сте разиграли подобна ситуация. Ако не сте, сега вече помислете как точно ще постъпите (съпротива, бягство).

  Ако има и най-малка възможност, отблъснете нападателите с рязък удар с коляно в слабините или бъркане с пръсти в очите. Викайте за помощ.

  Използвайте подръчни предмети за самоотбрана – чадър, спрей, дезодорант, ключове, камъни, шепа пясък в очите и т.н.

  Бъдете особено внимателна, ако се окаже, че нападателят ви е познат. Това прави положението твърде сериозно. Ако нямате друг изход, опитвайте се да хитрувате с цел да смекчите агресивността му, както и да печелите време.

  При пряко нападение за изнасилване, викайте и крещете силно, например: “Не!Помощ!” Стремете се да ритнете нападателя в слабините или да му бръкнете в очите. Ако инцидентът става в жилището или в автомобила на нападателя, по време на борбата се стремете да повреждате и унищожавате всичко наоколо (телевизор, аудиосистема, вази от кристал, мебели, лампиони). Не хленчете и не се молете!

  В случай, че въпреки всичко станете жертва на сексуално насилие, преодолейте чувството за срам и неудобство и уведомете незабавно полицията! По такъв начин, като помогнете за залавянето на престъпника, че спасите от подобна участ и евентуалните му бъдещи жертви.

  Не се мийте или къпете до прегледа на лекар. Не перете и не почиствайте дрехите, с които сте били облечени, защото ще унищожите важни веществени доказателства.

Апартамент в блок

Поставете здрава външна врата от метал или масивно дърво, окачена най-малко на три панти.

Ако сте взели тези мерки, съществува вероятност от пробиване или изтръгване на секретния патрон навън с устройство, наподобяващо тирбушон.

Обърнете внимание на здравината на пантите. Престъпниците често атакауват вратите в тези точки, използвайки хидравлични крикове.

Осигурете осветление пред вратата си, монтирано високо над нея, което да се пали или гаси ендивидуално от вас, независимо от съществуващото стълбищно осветление

Монтирайте на входбната врата шпионка с широкоъгълна оптика, за да можете да наблюдавате цялата стълбищна площадка, както и верига за ограничено отваряне на вратата. Приучете членовете на семйството си да ги използват при всяко позвъняване, както и преди излизане.

Ако имате балкон на партерен, надпартерен или най-горен етаж, както и ако той граничи със стълбището на блока или със съседните балкони, има голяма вероятност крадците да проникнат от там.

>>>Непознат пред вратата. Опити за разбиване
При всяко позвъняване проверявайте през шпионка кой е отвън. Ако видът на непознатия ви обезпокои, отворете с ограничителната верига. Поискайте от него да се лигитимира. Крадците често се представят за телефонни техници, инкасатори, данъчни инспектори, лекари, санитарни инспектори, доброволци, които събират помощи, и дори за полицаи. Поискайте да ви покажат съответния служебен документ. Ако нещо ви усъмни, позвънете за проверка в съответната служба или в полицията, без да отваряте вратата. Научете възрастните и децата да постъпват по същия начин.

Ако чуете на стълбищната плошадка пред жилището си шум от чупене и трошене, погледнете през шпионката. Ако се окаже, че не се вижда нищо, вероятността да разбиват жилището на съседите ви не е малка. В такива случаи крадците облепват околните шпионки с дъвка или хартиени лепенки. Незабавно позвънете в полицията, а ако нямате телефон, съобщете през прозореца или балкона на минувачите от улицата, че се извършва престъпление. Ако имате видимост, наблюдавайте какво изнасят крадците и на каква кола се качват. Запишете марката и номера. Помнете, че ако не помогнете за разкриване на крадците у съседите, следващия път вие може да сте тяхната жертва!

В случай, че намерите вратата на дома си разбита, не влизайте вътре. Завареният в ограничено пространство престъпник е много опасен. Идете у съседите и повикайте полиция.

Ако пък установите кражба, след като вече сте влезли в жилището си, не пипайте нищо до идването на представители на полицията и следствието! Огледайте внимателно дали крадците не са забравили нещо свое . Помислете кои хора освен членовете на вашето семейство са били наскоро в дома ви (от всички следва да бъдат взети пръстови отпечатъци за сравнение и отделяни от тези, които са оставили крадците).